Produkcja czekolady schemat blokowy

http://lv.healthymode.eu/man-pride-dabiskie-veidojumi-erekcijai/

Czekolada stanowi pewnym spośród najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, przedstawia się ją w moc wersjach. W mało wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Popularna jest zarazem czekolada mleczna jak i silna. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, zaś w rezultatu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności z tegoż który materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dużo w procesie automatycznym. Po przejściu tych procesów tworzy ona rola sypką, którą oznacza się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się również na gorąco kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.