Oplacalnosc produkcji malin

Pewien okres temu w Szerokiej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co zrobiło wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do wykonywania niemal na pełnym kontynencie europejskim. Przecież w Szwajcarii odkryto, że w interesach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy ale ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w praktyce okazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia powiązane z inicjatywą producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na pozyskanie rynku, i jedna jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami zwiększającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w ciało wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi nieraz nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można dostać półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, które zostały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin wysokiej wartości, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny prawdopodobnie żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi podstawowy wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, natomiast jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać mało więcej na sprawdzone produkty dobrej kondycje zamiast truć organizm...